Yemen Türküleri
1839 yılında Aden’i ele geçiren İngiltere Yemen halkını Osmanlı yönetimine karşı kışkırtmaya başladı. 1871’deki Yemen isyanını bastırmak için İstanbul hükümeti bir ordu gönderdi. Harekat 1873 yılına kadar sürdü. Birçok vatan evladının kanı pahasına isyan bastırıldı.
Yemen’in dağlık kesiminde yaşayan Zeydiler, Osmanlı Devleti’ne düşmandılar. Kendi imamlarının yönetiminde yaşamak istediklerini öne sürerek 1889 yılında isyan ettiler. Hicaz valisi Müşir Ahmet Feyzi Paşa tarafından bastırılan isyan neticesinde Feyzi Paşa Yemen’e hakim oldu. Bir süre temin edilen asayiş, 1895’te Zeydiler tarafından çıkartılan ikinci bir isyan ile tekrar bozuldu. Hüseyin Hilmi Paşa’nın komutasındaki Osmanlı ordusu iki yıl süren şiddetli mücadele sonunda isyanı bastırabildi. Yemen’de otoritesi zayıflayan Osmanlı, zaman içinde burayı terk etmek zorunda kaldı.
Tarlalarda biter kamış Uzar gider vermez yemiş Şu Yemen’de can verenler Biri Mehmet biri Memiş |
Yemen savaşlarında Anadolu’dan gönderilen vatan evlatları çok kayıplar verdiler. Yemenlilere Türk askerinin koynunda Osmanlı parası aratan İngilizler, para çıkmayan şehit düşmüş Türk evlatlarının karnını yardırıp sarı lira arattılar. Yemen, Anadolu insanı tarafından gidip geri dönülmeyen, adeta bir cehennem olarak nitelendirilmeye başlandı. Anadolu yiğidi buralarda Arabın ihaneti, açlık, mühimmatsızlık nedeniyle eridi gitti. Birçok gelin, kız, sevdiğini, ana-baba fidan gibi evlatlarını bu hain topraklarda yitirdi. Küçük körpe yavrular babasız kaldı. Aşağıdaki türkü o günleri yaşayan Anadolu insanının yüreğinde kopan bir acı feryattır.
Havada bulut yok bu ne dumandır Mahlede ölüm yok bu ne figandır Şu Yemen elleri nede yamandırAdı Yemen’dir Gülü dikendir Giden gelmiyor Acep nedendirKışlanın önünde redif sesi var Açın çantasını acep nesi var Bir çift kundurayla bir de fesi varBurası Huş’tur Yolu yokuştur Giden gelmiyor Acep ne iştirMızıka çalındı düğün mü sandın Yemen’e gideni gelir mi sandın Kahpe Yemen yari elimden aldınAdı Ali’dir Nazlı yarimdir Giden gelmiyor Nasıl ölümdür |
Anadolu insanının kolay kolay belleğinde silinmeyen Yemen faciası bir çok türkü ve ağıda konu olmuştur. Kırşehir’den gidip Yemen’de şehit olanlar için, Kırşehirli Âşık Hüseyin ile Âşık Said’in söylemiş olduğu türkülerin mısraları oldukça düşündürücüdür.
YEMEN – 1 Bir alay askerdik bindik gemiye |
***
YEMEN – 2 Yemen nere sıla nere |
***
YEMEN – 3 İstanbul’da bindik derya yüzüne |
Kaynak: Rifat Uçarol, Siyasi Tarih, III. İst. 1985, s.259; D. M. İsa Salahiye, El-Osmaniyim fi Cenubi’l-Cezireti’l Arabiye, 1977. Yemen Salnamesi, Sana 1324; Prof. Dr. H. Dursun Yıldız, Büyük İslam Tarihi, Çağ Yay. İst. C.12, s.123; Baki Yaşa Altınok, Âşık Hüseyin, 69, Ocak Yay. Ank. 2000, s. 68; Muzaffer Ergün, Toklumenli Aşık Said, Kırşehir Basımevi 1938, s. 10; Öyküleriyle Kırşehir Türküleri, Destanları, Ağıtları – Baki Yaşa Altınok, Oba Yayıncılık, Mayıs – 2003, Ankara, s.161-162-163-164-165
Aşık Sülük Hüseyin – Kırşehir
Alıntı: www.turkudostlari.net
Dedelerimizin torunu olmalıyız.