Türk Tarihi ve Kültür Araştırmaları

Tarihten Bugüne Atatürk Orman Çiftliği

0 21.323

Yeni Başbakanlık Binası Atatürk Orman Çiftliği’nin içine inşa ediliyor. Daha önceden SİT alanı olarak kabul edilen binanın yapılacağı alan inşaatın yapılabilmesi için SİT alanı olmaktan çıkarılmıştı. Dün ise mahkeme Atatürk Orman Çiftliği içindeki 7 hektarlık arazinin SİT alanı özelliğinin kaldırılması yönündeki kararı bozdu. Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluş hikayesi ise 1930’lu yıllara kadar uzanıyor. İşte ‘bir ot bile bitmez’ denen araziden devasa bir çiftliğe dönüşen Atatürk Orman Çiftliği’nin hikayesi…

Çiftlik için ağacın bile yetişmediği bir yeri tercih eden Atatürk, kuruluş çalışmalarını yakından ilgilenmek ve bizzat yönetmek arzusu ve azmi ile ilgililere yurt tarımına örnek olacak Gazi Orman Çiftliği’ni kurmak üzere derhal çalışmalara başlama emrini verdi.

İlk olarak çitlik idare merkezi ile, parkların ve sebze bahçelerininde üzerinde bulunduğu 20.000 dönüm arazi, Merhum Abidin Paşa’nın eşi Faika Hanım’dan satın alındı.

Atatürk’ün ilk olarak aldığı bu araziıe verdiği yüksek fiyat, çevrede bulunan ve işletilmeyen çok sayıda arazi parçasının sahipleri tarafından satılmasını teşfik etti.

Böylece Etimesgut, Balgat, Çakırlar, Güvercinlik, Macun, Tahar ve yağmur Baba çiftlikleride satın alındı. Bu şekilde büyük ve modern bir tarım işletmesi için yeterli genişliğe ulaşan bir arazi varlığı üzerinde Gazi Orman Çiftliği doğmuş oldu.

Bu düşünce ile, çiftliklerinin ve mülklerinin devlete devir işlemleri konusunda gerekli resmi belgelerin hazırlanması için Tapu İdaresine direktif veren Ulu Önder, hazırlanan belgeleri imzalamak üzere çiftlik içerisindeki Marmara Köşkü’ne 11.05.1937 günü teşrif etti.

Çiftliğin, Atatürk tarafından hazineye bağışlanmasından sonra, diğer çiftliklerle birlikte kuruluşuna uygun bir şekilde yönetilmesi ve sürekli bir gelişme yolunda örnek işletmeler halinde ilerlemelerinin sağlanması amacıyla tarımsal bir devlet teşekkülünün kurulması gerekli ve yararlı görülmüştür.

Atatürk devirle ilgili işlemlerden sonra Başbakanlık’a yazdığı 11.06.1937 tarihli bir tezkere ile bütün tesis, hayvan varlığı ve demirbaşları ile beraber tasarrufu Orman Çiftliği ile birlikte diğer çiftliklerini hazineye bağışladığını bildirir.

Çiftliğin içinde Atatürk’ün evi de bulunuyor.

İşte o evden başka bir görüntü…

Atatürk yakın siyasi kurmaylarıyla Atatürk Orman Çiftliği’nde

Öte yandan Milliyetçi Hareket Partisi’nin unutulmaz lideri Alparslan Türkeş’in mezarı da Atatürk Orman Çiftliği’nin içinde bulunuyor.

Parka yapılan Karadeniz Havuzu…

Atatürk çiftliğin kuruluş çalışmalarını izlerken…
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.